Skip to content

Składniki

JELENI TŁUSZCZ

ADEPS CERVIDAE

Od lat sprawdzony aktywny składnik do ochrony skóry przed otarciami. Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu. Szczególnie popularny wśród sportowców.

 

peclavus-wirkstofflexikon-hirschtalg

ALOES

ALOE BARBADENSIS

Lekki, bezbarwny żel otrzymany po oddzieleniu składników włóknistych z liści aloesu. Naturalny sok z liści aloesu zawiera 160 różnych naturalnych substancji: pierwiastki śladowe, witaminy, mono- i polisacharydy itd. Ma właściwości nawilżające, regenerujące, uspokajające i kojące.

ALOESOWY BARBADENSIS

ALANTOINA

ALLANTOIN

Stymuluje regenerację komórek i wspomaga nawilżenie skóry. Ma właściwości kojące i łagodzące podrażnienia, a także stymuluje wzrost zdrowej tkanki, dlatego wspomaga regenerację skóry. 

ALANTOINA

OLEJ JOJOBA

SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL

Uzyskuje się go przez tłoczenie na zimno nasion krzewu jojoba. Doskonały surowiec do kremów, balsamów, olejków do masażu i do skóry. Działa regenerująco, nawilżająco i kojąco. Jako płynny wosk szybko się wchłania do skóry. Bardzo dobra kompatybilność ze skórą.

OLEJ JOJOBA

OLEJ Z ZIARNA KRZEWU ARGANOWEGO

ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL

Otrzymywany z owoców krzewu arganowego. Doskonały dla skóry suchej i dojrzałej, ponieważ długotrwale optymalizuje funkcję bariery ochronnej skóry. Tradycyjnie stosowany przy dermatozach, trądziku i alergiach.

OLEJ Z ZIARNA ARGANIA SPINOSA

EKSTRAKT Z KWIATÓW ARNIKI GÓRSKIEJ

ARNICA MONTANA FLOWER EXTRACT

Wspomaga krążenie, zmniejsza obrzęki. Ma działanie antyseptyczne. Zawartość kwasu krzemowego stymuluje naturalne zdolności regenerujące skóry oraz korzystnie wpływa na tkankę i układ mięśniowo-szkieletowy.

EKSTRAKT Z KWIATÓW ARNIKI MONTANA

OLEJ KONOPNY

CANNABIS SATIVA SEED OIL

Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych chroni skórę przed
pojawieniem się stanów zapalnych. Może działać przeciwgrzybiczo.

OLEJ KONOPNY

EKSTRAKT Z RUMIANKU

BISABOLOL

Przeciw bakteriom i grzybom, działa kojąco. Do pielęgnacji skóry wrażliwej, podatnej na stany zapalne.

EKSTRAKT Z RUMIANKU

OWOC GRANATU

PUNICA GRANATUM

Pobudza metabolizm skóry i stymuluje odnowę komórkową. Rewitalizuje suchą, wrażliwą skórę. Zwiększa jej elastyczność i pozostawia wygładzoną.

OWOC GRANATU

EKSTRAKT Z IMBIRU

ZINGIBER OFFICINALE

Ma szerokie spektrum działania, np. napięciach mięśni i stresach fizycznych. Rewitalizuje i działa rozgrzewająco.

EKSTRAKT Z IMBIRU

OLEJEK Z AUSTRALIJSKIEGO CYPRYSA

CALLITRIS INTRATROPICA OIL

Ekstrakt otrzymany przez delikatną destylację parową, od dawna znany jako składnik nawilżający. Używany był już przez Aborygenów. Olejek jest wyjątkowo przyjemny dla skóry, wolny od szkodliwych bodźców, ale trwale skuteczny w przypadku chorób skóry, takich jak brodawki i grzybice.

OLEJEK Z AUSTRALIJSKIEGO CYPRYSA

OLEJ Z AWOKADO

PERSEA GRATISSIMA OIL

Olej jest pozyskiwany przez mechanicznie wyciskanie miazgi dojrzałej gruszki awokado. Olej z awokado jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Idealny olejek do pielęgnacji skóry suchej i szorstkiej. Sprawia, że skóra jest miękka i elastyczna.

OLEJ Z AWOKADO

EKSTRAKT Z OCZARU WIRGINIJSKIEGO

HAMAMELIS VIRGINIANA LEAF EXTRACT

Uzyskany z liści oczaru wirginijskiego z Ameryki Północnej i Azji Wschodniej. Chłodzi, obkurcza i poprawia krążenie.

EKSTRAKT Z OCZARU WIRGINIJSKIEGO

EKSTRAKT Z KWIATU NAGIETKA

CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT

Pozyskiwany z kwiatów nagietka. Działa uspokajająco, regenerująco i kojąco.
Polecany również do pielęgnacji skóry małych dzieci. 

EKSTRAKT Z KWIATU NAGIETKA

PROPOLIS

PROPOLIS EXTRACT

Jest również nazywany kitem pszczelim. Cudowny, naturalny produkt o wszechstronnym zastosowaniu w pielęgnacji skóry. Dzięki działaniu antybakteryjnemu wygładza i uelastycznia skórę. Pomaga w gojeniu się ran.

PROPOLIS

MASŁO SHEA

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER

Tłuszcz z nasion masłosza z orzechów drzewa Karite Cenne witaminy i substancje pielęgnacyjne poprawiają wchłanianie się wilgoci. Skóra staje się miękka i elastyczna.

MASŁO SHEA

OLEJEK ROZMARYNOWY

ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF OIL

Uzyskuje się go metodą destylacji parowej tego zioła. Działanie antyseptyczne, stymulujące i poprawiające krążenie.

OLEJEK ROZMARYNOWY

OLEJEK SZAŁWIOWY

SALVIA OFFICINALIS OIL

Eteryczny olejek szałwiowy jest uzyskiwany metodą destylacji parą tego zioła.
Działa antyseptycznie, regenerująco, dezodorująco i wzmacnia skórę.

OLEJEK SZAŁWIOWY

OLEJ Z MIĄŻSZU ROKITNIKA

HIPPOPHAE RHAMNOIDES

Naturalnie ekstrahowany olej z miąższu rokitnika zwyczajnego. Bogaty w kwas palmitynowy, karotenoidy, witaminy A i E. Działa regenerująco na komórki i przeciwutleniająco. Odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry.

OLEJ Z MIĄŻSZU ROKITNIKA 2

LIŚCIE WINOGRON

VITIS VINIFERA LEAF EXTRACT

Udowodnione działanie wzmacniające tkankę łączną naczyń żylnych. Zmniejsza przepuszczalność ścianek żylnych. Zawiera flawonoidy, mające działanie zapobiegawcze i gojące przy niewydolnościach żylnych nóg. 

LIŚCIE WINOGRON

WOSK Z OWCZEJ WEŁNY

LANOLIN

Podstawowy składnik naturalny do produkcji maści i kremów. Uzyskany z ekstrakcji owczej wełny. Skóra otrzymuje naturalną pielęgnację, która zabezpiecza ją przed wysychaniem. Bardzo dobre właściwości nawilżające.

WOSK Z OWCZEJ WEŁNY

MIKROSREBRO

SILVER

Chroni przed mikroorganizmami, bakteriami i grzybami. Wskazanie dla skóry suchej, zanieczyszczonej, wrażliwej i dla chorych na atopowe zapalenie skóry – również u diabetyków. Ważne: nie należy mylić mikrosrebra z nanosrebrem, które jest bardzo kontrowersyjne. Nanosrebro nie znajduje zastosowania w kosmetykach peclavus® 

SILVER

OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO

MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL

Olejek z drzewa herbacianego przechodzi destylację parą wodną z liści tej rośliny. Skuteczne działanie antyseptyczne i kojące. Właściwości mają wszechstronne pole działania.

OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO

MOCZNIK

UREA

Mocznik syntetyczny (nietoksyczny i niealergizujący) zapewnia szybsze usuwanie rogowaceń, skóra staje się bardziej miękka i ma wyższą zawartość wilgoci. Zbyt wysoka koncentracja mocznika (około 40%) niszczy warstwę rogową skóry (efekt keratolityczny), dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na dawkowanie. 

MOCZNIK

EKSTRAKT BRODACZKI

USNEA BARBATA EXTRACT

Uzyskany przez ekstrakcję z mchu (porostu brodaczki). Zawiera kwas usninowy jako główną substancję aktywną. Działanie ochronne i odżywcze dla skóry.

EKSTRAKT BRODACZKI

MASŁO KAKAOWE

THEOBROMA CACAO (COCOA) SEED BUTTER

Szczególnie nadaje się do skóry wrażliwej, podrażnionej i suchej. Działa kojąco, nawilżająco i pozostawia filtr ochronny zatrzymujący wilgoć skóry.

MASŁO KAKAOWE

OLEJEK LAWENDOWY

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL

Uzyskany z lawendowych kwiatów przez delikatną destylację. Działa uspokajająco, kojąco i wzmacniająco. Szczególnie zalecany w połączeniu z olejem z drzewa herbacianego i Manuka na grzybicę stóp. 

OLEJEK LAWENDOWY

OLEJEK MIGDAŁOWY

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL

Pochodzi ze słodkich, kamiennych owoców drzewa migdałowego. Jeden z łagodniejszych olejków roślinnych do wygładzania i nawilżania skóry. Podobny w swojej strukturze zewnętrznej do warstwy lipidowej skóry i dlatego jest szczególnie dobrze przez nią tolerowany.

OLEJEK MIGDAŁOWY

OLEJEK Z PESTEK MORELI

PRUNUS AMENIACA KERNEL OIL

Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego odnawiającego komórki i zachowującego wilgoć skóry przyczynia się do jej ujędrnienia. Zawiera również wysoką zawartość kwasu oleinowego i witaminy E. Doskonale tolerowany przez wszystkie rodzaje skóry.

OLEJ Z PESTEK MORELI

EKSTRAKT Z PĘDÓW BAMBUSA

BAMBUSA VULGARIS SHOOT EXTRACT

Zawiera dużą proporcję organicznego krzemu. Działa wzmacniająco  i ujędrniająco na skórę.

EKSTRAKT Z ĘDÓW BAMBUSA

PAPAJA

CARICA PAPAYA FRUIT EXTRACT

Nasiona papai zawierają duże ilości enzymu papainy, która powoduje rozkład białek. Ma szerokie zastosowanie w aplikacji zewnętrznej, uspokaja, chłodzi i wpływa relaksująco na skórę.

PAPAJA

EKSTRAKT Z KORY WIERZBY

SALIX ALBA BARK EXTRACT

Zawiera garbniki, flawonoidy i salicynę. Działanie antyseptyczne i keratolityczne. Szczególnie polecany w produktach o działaniu zmiękczającym warstwę rogową. To naturalny salicylan.

EKSTRAKT Z KORY WIERZBY

BIOTYNA

BIOTIN

Biotyna ma kluczowy wpływ na skórę i włosy. Znana również jako witamina H, którą można znaleźć we wszystkich żywych komórkach. Działa nawilżająco i wygładzająco na skórę oraz wzmacnia strukturę paznokci.

BIOTYNA

KWAS HIALURONOWY

HYALURON

Wiąże duże ilości wody i może regulować wilgotność skóry. Zapewnia więc większą elastyczność i sprężystość. Pobudza również odnowę komórkową i dlatego ma szczególnie trwały efekt przeciwstarzeniowy.

MOCZNIK

OLEJEK Z ORZECHÓW MAKADAMIA

MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL

Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Wysoka zawartość kwasu palmitynowego ma działanie regenerujące i kondycjonujące skórę. Doskonały do pielęgnacji suchej skóry

OLEJEK Z ORZECHÓW MAKADAMIA

OLEJEK JOJOBA

SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL

Uzyskuje się go przez tłoczenie na zimno nasion krzewu jojoba. Doskonały surowiec do kremów, balsamów, olejków do masażu i do skóry. Działa regenerująco, nawilżająco i kojąco. Jako płynny wosk szybko się wchłania do skóry. Bardzo dobra kompatybilność ze skórą

OLEJEK JOJOBA

OLEJ DO DREWNA SANDAŁOWEGO

SANTALUM SPICATA WOOD OIL

Ma działanie przeciwzapalne i łagodzi świąd. Nawilża i zmiękcza skórę. Zapach drzewa sandałowego jest również chętnie wykorzystywany w aromaterapii.

OLEJ DO DREWNA SANDAŁOWEGO

OLEJEK Z PESTEK WINOGRON

VITIS VINIFERA SEED OIL

Lekki olej o działaniu przeciwutleniającym i odnawiającym komórki. Wspomaga mikrokrążenie skóry i napina tkankę łączną. Wspomaga również tworzenie kolagenu, a tym samym odmładza skórę.

OLEJEK Z PESTEK WINOGRON

KAMFORA

CAMPHOR

Otrzymywany przez destylację parową z drewna wschodnioazjatyckiego drzewa kamforowego. Wspomaga krążenie krwi.

KAMFORA

Dane kontaktowe

Lady’s Nails Cosmetics
ul. św. Stanisława 17
44-240 Żory

tel: 32 435 18 17
e-mail: sklep@podologiczny.pl
www.sklep.podologiczny.pl

dodatek2